donderdag 4 december 2008

een verhaal van 3 "gasten"

Oehoe, oehoe, oehoe. Half slapend registreer ik een vaag bekend geluid. Meteen schrik ik wakker. De Oehoe zit weer op het dak van de boerderij. Het is het vrouwtje, want in de verte antwoord het mannetje met een zware bassige oehoe. Enthousiast maak ik mijn slaapmaatje wakker. Zoals verwacht reageert deze niet-vogelaar met een brommend “ooooh” en draait zich om. Jan en Willy zijn ondertussen naar de binnenplaats gestommeld om in de schemer nog een glimp oehoe op te vangen.
Grappig: de eerste morgen in Spanje en al meteen wakker gemaakt worden door een oehoe; het kan slechter. Gisteravond zijn we in Spanje aangekomen om Ge en Susan van Boxmeer te bezoeken. Zij zijn begin 2008 naar Andalusië Spanje geëmigreerd om een boerderijruïne te verbouwen tot een Bed & Breakfast. Een week blijven we hier. Een beetje helpen, een beetje Bourgondisch vakantie vieren en natuurlijk een beetje vogelen.
De dagindeling zou ongeveer als volgt zijn: rondje vogelen nabij de boerderij tot 09 uur, ontbijten en dan werken tot ca 15 uur. Wat eten, weer werken tot 18 uur en dan vogelen tot het donker was om 20 uur. Borrelen, eten rond 22 uur, weer borrelen en daarna plat. Elke Spanjaard ligt helemaal dubbel bij zo’n dagindeling. Wie gaat er nou werken op het heetst van de dag. Rond eind september wordt het overdag immers nog dik 30 graden. Wij vonden vogelen belangrijker en vogels zijn ’s morgens en ’s avonds actiever dan midden op de dag. Qua vogels viel er van alles te zien rond de boerderij. De boerderij ligt trouwens in de driehoek tussen Malaga, Sevilla en Cordoba en heet ‘Cortijo Rural Gé en Susan’. De genoemde Oehoe broedt op ca. 200 meter van de boerderij in een oude steengroeve. Verder hoorden Duinpieper, Graszanger, Cetti’s Zanger, Roodstuitzwaluw, Baardgrasmus, Grauwe Gors, Kuifleeuwerik, Hop etc. tot de standaardvogels rondom de boerderij. Er zat verder een koppeltje Grijze Wouwen, veel Steenuil, enkele Dwergooruilen, Kerkuilen en natuurlijk Moorse Nachtzwaluwen. Zo kan ik natuurlijk nog een tijdje doorgaan met noemen van bijzondere soorten. Kijk maar op de site www.cortijogesusan.com voor een complete lijst en prachtige foto’s.
Vlakbij op 300 meter van de boerderij ligt een zoutwatermeertje genaamd “Laguna de Tiscar”. Normaal gesproken goed voor Flamingo, Steltkluut etc., maar het stond nu droog en we moesten het doen met Klapekster, Kleine Zwartkop, Koereiger en andere vervelende soorten.
Gelukkig hadden wij niet zo veel tijd om te vogelen; werken was het parool. Uiteraard stonden tijdens het werken de telescoop, de verrekijker en het fototoestel paraat. Op veel dagen een continue stroom van zwaluwen, gierwaluwen en natuurlijk veel roofvogels. Bellen van bijna 50 Rode Wouwen, elke dag volop Dwergarenden en Slangenarenden, soms Havikarend, Vale Gier, Wespendief, Zwarte Wouw en natuurlijk een hoop “gewoon” spul. Het is bijna niet te geloven dat we ook nog wat gedaan hebben. Wat valt er nog te vertellen: het eten was zeer goed, het weer was goed, de drank was lekker; kortom een plaats om zeker nog vaak te bezoeken.

Willy van Lanen
Jan van de Tillaart
William van der Velden