zondag 29 mei 2011

Bijen nest

Vorige week werd onze rustige vrijdagmiddag wreed verstoord door een bijenvolk die besloten hadden om bij ons op de cortijo te komen wonen. De plek die ze daarvoor uitkozen was de sportruimte. Het is ongelooflijk hoe snel dat gaat. De koningin komt en binnen een paar uur hangt er nest ter grootte van een voetbal. Nu waren wij daar niet zo blij mee, dat snappen jullie wel. Dus wij hebben de plaatselijke imker Jose Antonio gebeld en die kwam ook meteen. Hij besloot om de volgende ochtend terug te komen om het nest te verwijderen.
De volgende ochtend kwam hij in vol ornaat. Eerst kregen we allemaal een uitleg over hoe zoiets werkt en werden alle materialen uitgelegd die daarbij horen.


Daarna gingen we naar de sportruimte waar hij het nest, onder grote belangstelling van onze gasten, ging weghalen. Eerst worden de bijen bedwelmd om daarna in een speciale korf geveegd te worden. het belangrijkste is dat de koningin in die korf gaat, dan volgt de rest vanzelf.

Na een dik uur had hij het nest voor zo´n 99% in de korf zitten. De rest zou hij die avond weg komen halen.
Die avond kwam hij terug voor de laatste paar bijen die er nog zaten en toen was ons leed weer geleden. Natuurlijk hebben we die man een borrel aangeboden die hij graag accepteerde. Onder het borrelen kwam hij nog met een paar stukken verse honingraat waar je zo de honing uit kon zuigen. Nadat we allemaal een stuk hadden geproefd en iedereen zijn vragen had gesteld die hij wilde weten vertrok Jose Antonio weer , en waren onze gasten weer een mooie ervaring rijker.