maandag 16 februari 2009

´t is alweer een tijdje geleden.Maar er is intussen zoveel gebeurt dat ik dacht; laat ik maar weer eens een stukje schrijven. De verbouwing schiet lekker op, alle suites zijn klaar en we zijn nu buiten rondom de boerderij bezig. Ook zijn we bij het toekomstige zwembad begonnen. Het is nog veel werk maar wel super leuk. Vanaf november “ toen we open gingen” tot midden maart zitten we mooi volgeboekt. Niet kei vol maar we hebben toch continu gasten. En dat is in het begin toch wennen. Vroeger eten was verandering nummer één, want ons Suus en ik waren gewend om tegen 23.00 uur te gaan eten. Maar onze gasten vielen tegen die tijd van de kruk. Dus nu eten we uiterlijk om 21.00 uur. Ook het ontbijt was wennen. Samen eten we vlug een boterham met een kop thee maar als we gasten hebben is het eerst het ontbijt buffet klaarmaken, kachels aan en klassieke muziek opzetten voor de sfeer. En dan wachten op de gasten. Ondertussen dronk ik dan een kopje koffie of twee, drie. Ja fout dus. Want toen de gasten kwamen moest ik met spoed nieuwe koffie bij zetten. Het is allemaal leuk om te leren. We hadden gasten die bezoek hadden uitgenodigd en in plaats van 2 personen zaten er nu 8 personen aan de lunch tafel. Onvoorbereid en nog lekker relaxen in de zon moesten we plots in de start blokken. Even niet metselen, stucen of schilderen maar broodjes hamburger, tosti´s, boerenomelet en lunch van de dag waren nu onze bezigheden. Maar ook dit was goed gelukt. De gasten die met oud en nieuw hier waren deden mee met het oudejaars arrangement. De hele avond eten en drinken zoals het in spanje traditie is. En natuurlijk om twaalf uur druiven eten. Net voor middernacht slaat de spaanse klok op tv 12 klokslagen en bij elke slag moet je een druif eten. Ja je kunt hier zelfs dan bakjes met 12 druiven kopen. Maar met elke klokslag een druif eten valt nog niet mee, maar dan meteen je vrouw een fijn en gezond nieuwjaar wensen, ja dat wordt een smeerboel. Met je mond vol druiven kussen is een kunst op zich die ik nog niet compleet beheers. Na al die smeerlapperij net als in Nederland voordeur open en vuurwerk kijken. Alleen hier in spanje zagen we niks en hoorden we alleen links en rechts een steenuiltje roepen. Verder was het kei stil, maar onder een heldere sterren hemel was het nieuwe jaar toch geweldig begonnen.
Winter in Spanje is toch iets anders dan in Nederland. We zagen op tv de schaatsende mensen en de sneeuw die in Nederland was gevallen. Terwijl wij nog elke middag buiten in het zonnetje zaten te eten. Maar ´s avonds koelt het hier hard af, dus boerenmoes en spruiten is ook hier heerlijke kost.
In het nieuwe jaar hebben we ook weer veel gasten. Heerlijk als je ziet hoe ze hier genieten van de boerderij met zijn omgeving, van het heerlijke zonnetje, van de mooie steden om ons heen. En van het aan de bar zitten en het lekkere eten in onze “ comedor”. Wel valt het ons op dat de mensen echt voor de rust komen, lekker een boek lezen of gewoon lekker niets doen. Maar als het buiten wat afkoelt of we hebben een bewolkte dag zitten de mensen in de eetzaal of in de bar. Dit is niet de juiste plek voor weg te zinken in een goed boek. Daarom gaan we nu geen konings-suite maken maar daarvoor in de plaats komt er een woonkamer met een grote openhaard. Waar complete rust te vinden is. Waar je lekker onderuit kunt zakken met een goed boek of lekker niks doen.
Nou jullie zijn weer een beetje op de hoogte. Als jullie het natte en koude Nederland even moe zijn, kom op bezoek en geniet van zon, rust en gezelligheid.